Horoscopul – mic dictionar

horoscopUn horoscop este o diagrama astrologica sau o diagrama care prezinta pozitia in care se aflau Soarele, Luna sau alte planete la un moment dat. De exemplu, horoscopul se poate referi la momentul nasterii unei persoane sau la alt moment pentru care dorim sa realizam ori sa aflam predictiile astrale.

Horoscop – etimologie, concepte si implicatii

Horoscop – provenienta cuvantului si etimologie

Cuvantul horoscop este derivat din cuvintele grecesti horoskopos, care inseamna “o privire la orele” sau “marker (e) de ora.  Alte nume frecvent utilizate pentru horoscop sunt: diagrama astrologica, astro-diagrama , harta celesta, cer – harta, stele – chart, diagrama radicala sau pur si simplu grafic.

Astrologia – pseudo-stiinta

Astrologia este stiinta care se ocupa cu studiul influentei planetelor si emiterea de predictii pe baza acestora. Totusi, astrologia este considerata o pseudo-stiinta si nu o stiinta cu drepturi depline. Cauza o reprezinta utilizarea de metode care nu au putut fi demonstrate ca fiind exacte. Prin urmare, se considera ca predictiile si studierea hartilor astrale lasa loc interpretarilor. De asemena, informatiile rezultate astfel nu sunt considerate suficient de credibile din cauza imposibilitatii de a le demonstra. De aceea, astrologia nu considerata ca fiind o stiinta in adevaratul sens al cuvantului, ci o pseudo-stiinta mai degraba tolerata.

Astrologii

Astrologia este practicata de astrologi, specialisti care pot sa formuleze predictii pe baza pozitiei planetelor si a relatiilor dintre acestea. Astrologii sunt cei care creaza horoscopul, harti astrale, explica evenimente si ofera orice alte interpretari astrologice, pe baza unor semne astrologice, dar si a unor calendare (in cazul horoscopului chinezesc).

Harta astrala

Horoscopul se bazeaza pe o harta stilizata a cerurilor, pe o anumita locatie la un anumit moment. Pozitiile planetelor reale sunt plasate pe harta, impreuna cu nodurile lunare, case, ascendent, semne zodiacale si stele fixe. Interpretarea acestor factori variaza in functie de traditie.

Sfera cereasca

Sfera cereasca este o sfera imaginara pe care sunt proiectate semnele zodiacale, constelatiile si planetele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *